Villa Brolo Saccomani Renovation by Bricolo Falsarella

Villa Brolo Saccomani Renovation by Bricolo Falsarella

Interior Architecture and Design

The project aimed to convert, for residential use, the rustic annexes of the eighteenth-century Villa Saccomani, located on the Moraine hills a few kilometres from Lake Garda and the city of Verona.

Before the project began, the annexes, part of the villa’s prestigious monumental park, were merely seen as areas of low, architectural value. This negative impact was mainly due to the building, in the twentieth century , of an incongruous extension obtained by elevating walls in concrete blocks on top of the original, picturesque, building which had been constructed with river stone typical of rural buildings of the area.

The project foresaw, in the first instance, the demolition of the twentieth century additions stripping the building to its original, fascinating form. Later, a new extension was built with an exposed brick finish. This allows us to clearly identify the original section from the new extension.

To reduce the excessive colour contrast that would have been formed between the two facing walls ( the colour of red brick against the grey colour of the stone) both surfaces were covered with a rope-coloured scialbatura (an antique technique that involves a type of painting with lime). Seen from a distance, within the villa’s park or the hilly landscape , the expanded building appears as unit; close up however, it is possible to clearly distinguish the original and the new, brick extension.

Nonetheless, in order to reduce the contrast of materials that would have been formed between the surface of the rustic stone base and the strong linearity of the new brick extension, we experimented with the laying of new masonry that made the visual impact of new construction less uniform. The laying of the bricks , 30 cm long , was made by rotating the long sides in a seemingly disordered way to form asymmetrical recesses with slight convex and concave corners . This solution gave the new brick surface a striking, movement of light effect, due to the creation of light shadows spread across the entire wall.

On the side facing the park, the masonry stone coincides with the ground floor and incorporates the living area while the new brickwork defines the first floor bedrooms. The brick wall on the first floor is broken with incisions that define the new windows. The windows’ profiles have been completely installed on the inside so as not to be visible and also emphasize the idea of timeless architecture. Between the window frame and the masonry, without any type of fastening beams, safety glass was installed which acts as an invisible parapet.

On the ground floor, the new windows were installed within the annex’s existing portals and were made with iron profiles in view. In this way greater abstraction is awarded to the extended parts and a more traditional aspect remains for the original section.

The lower part of the annex comprises a double height, large living room dedicated to the social life of the family and linked to the villa’s park where a new swimming pool has been built . This is the only point where a new opening towards the park was made in the original stone walls. This new opening interrupts the continuity of a high band made of re-enforced concrete that runs on all this facade and serves as both a reinforcement of the stone wall as well as offsetting the height of the original wall and part of the new brickwork aligned with the lintel of the door window.

This new door features a sliding window with concealed hinges and looks like a reinterpretation of visual porosity, typical of Veneto villas with the opening facing the inner park aligned with the opening towards the countryside. The facade of the long narrow hall towards the park is characterized by the presence of a window located at the point of transition between the double height of the hall and part of the rustic, two storey annex.

Therefore part of the window frame is made up of stone and the other half is brick , while the other part of the window is entirely brick, emphasizing the difference in height of the original wall . Towards the interior, glass has been directly inserted into the wall so that in the early hours of the morning , a beam of light falls onto the internal wall without the shadows of the window frame.

As a final point, the project involved the transformation of the “brolo” (an old orchard garden) by creating a large lawn and with the construction of a central swimming pool inspired by the traditional “peschiere” (fishponds) of Veneto villas. The pool was built eliminating the perception of all technological aspects . A 65 cm wide stone defines the boundary between the pool and the great lawn , the overflow tank has been hidden below and all around . A special green-coloured resin treatment allowed for the creation of visual effect, typical of eighteenth-century fish ponds with the water that reflects the sky, trees and buildings.

© Nicolò Galeazzi
© Nicolò Galeazzi
© Nicolò Galeazzi
© Nicolò Galeazzi
© Nicolò Galeazzi
© Nicolò Galeazzi
© Nicolò Galeazzi
© Nicolò Galeazzi
© Nicolò Galeazzi
© Nicolò Galeazzi
© Filippo Bricolo
© Filippo Bricolo
© Filippo Bricolo
© Filippo Bricolo
© Filippo Bricolo
© Filippo Bricolo
© Nicolò Galeazzi
© Nicolò Galeazzi
© Nicolò Galeazzi
© Nicolò Galeazzi
© Nicolò Galeazzi
© Nicolò Galeazzi
© Nicolò Galeazzi
© Nicolò Galeazzi



Back

 


search

 

 

Quantcast



Archives

December 2017 (3)
November 2017 (15)
October 2017 (17)
September 2017 (14)
August 2017 (18)
July 2017 (10)
June 2017 (12)
May 2017 (12)
April 2017 (15)
March 2017 (15)
February 2017 (22)
January 2017 (13)
December 2016 (9)
November 2016 (14)
October 2016 (11)
September 2016 (19)
August 2016 (13)
July 2016 (11)
June 2016 (16)
May 2016 (19)
April 2016 (17)
March 2016 (9)
February 2016 (15)
January 2016 (14)
December 2015 (7)
November 2015 (15)
October 2015 (12)
September 2015 (5)
August 2015 (12)
July 2015 (16)
June 2015 (9)
May 2015 (15)
April 2015 (11)
March 2015 (16)
February 2015 (14)
January 2015 (14)
December 2014 (13)
November 2014 (15)
October 2014 (18)
September 2014 (14)
August 2014 (10)
July 2014 (14)
June 2014 (13)
May 2014 (22)
April 2014 (12)
March 2014 (12)
February 2014 (16)
January 2014 (19)
December 2013 (14)
November 2013 (175)
October 2013 (17)
September 2013 (20)
August 2013 (15)
July 2013 (6)
June 2013 (14)
May 2013 (17)
April 2013 (17)
March 2013 (16)
February 2013 (14)
January 2013 (16)
December 2012 (8)
November 2012 (20)
October 2012 (22)
September 2012 (17)
August 2012 (17)
July 2012 (22)
June 2012 (13)
May 2012 (20)
April 2012 (16)
March 2012 (28)
February 2012 (15)
January 2012 (17)
December 2011 (34)
November 2011 (24)
October 2011 (14)
September 2011 (39)
August 2011 (39)
July 2011 (35)
June 2011 (22)
May 2011 (22)
April 2011 (23)
March 2011 (18)
February 2011 (20)
January 2011 (37)
December 2010 (40)
November 2010 (41)
October 2010 (31)
September 2010 (96)
August 2010 (36)
July 2010 (35)
June 2010 (83)
May 2010 (167)
April 2010 (42)
March 2010 (68)
February 2010 (40)
January 2010 (66)
December 2009 (60)
November 2009 (38)
October 2009 (69)
September 2009 (66)
August 2009 (49)
July 2009 (55)
June 2009 (55)
May 2009 (65)
April 2009 (55)
March 2009 (68)
February 2009 (54)
January 2009 (62)
December 2008 (51)
November 2008 (43)
October 2008 (72)
September 2008 (89)
August 2008 (56)
July 2008 (77)
June 2008 (67)
May 2008 (65)
April 2008 (26)
March 2008 (22)